wykres funkcji trygonometrycznej
Marusia: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2|sinx|
najpierw rysuję wykres sinx następnie tą część wykresu, która jest pod osią OX odbijam do góry
i rozciągam dwukrotnie w górę. Zbiór wartości =(0;2). Dobrze?
drugi wykres to f(x)=|tgx3| −4
nie wiem jak narysować wykres f(x)=|tgx3|
7 sty 23:44
kochanus_niepospolitus:
1) dobrze
2)
krok 1: rysujesz tg x
| | x | |
krok 2: 'rozszerzasz wzdłuż' (po 'x') trzykrotnie −−− masz w ten sposób tg |
| (ponieważ |
| | 3 | |
x=3π da wartość którą wcześniej dawał x=π przy wykresie tgx)
krok 3: 'nakładasz moduł'
krok 4: "obniżasz" wykres o 4
7 sty 23:47
Jack: tg x/3 to zmiana okresu, bedzie funkcja "gęstsza"
normalnie okres dla tantengsa to pi...a teraz pi / 3 (bo x/3).
Skoro okres to pi/3 i tam jest taki wykres jak w tangensie to jak mowie, musi byc gestsza
7 sty 23:49
PW: "Odbijanie" i "rozciąganie" mają poprawne nazwy matematyczne. Nie należy stosować żargonu −
czemu to ma służyć?
7 sty 23:49
kochanus_niepospolitus:
Jack −−− jest 'rzadsza' (potrzebujesz 'większego x' aby osiągnąć tą samą wartość co w przypadku
tg x)
ojjjj PW ... nie o tej porze
7 sty 23:51
Marusia: Dziękuję. Wykres narysowałam wg podpowiedzi Jacka. nie skojarzyłam okresu funkcji.
PW − jakie są poprawne nazwy matematyczne, bo w książce (W. Babiński kl.2 )
też wykres jest "rozciągnięty" lub "odbity" co prawda symetrycznie ale jednak odbity.
Nauczyciel w szkole też tak mówi....
8 sty 00:09
PW: Symetrycznie odbity? To Babińskiemu nie wystarcza symetria względem prostej?
A jak Babiński nazywa po swojemu symetrię środkową? Obyrtnięcie wedle kropki?
8 sty 00:22
Marusia: Zostawmy Babińskiego. Ja nadal analizuję wykresy funkcji i teraz myślę,
że jednak kochanusniepospolitus: ma rację. Czy ktoś o tej porze jeszcze prawidłowo myśli? Bo
mnie się już chyba wszystko miesza.
8 sty 00:36
kochanus_niepospolitus:
prosty przykład:
narysuj sobie y=sinx
jak będzie wyglądał wykres y=sin2x
| | 1 | |
a jak będzie wyglądał wykres y = sin |
| x  |
| | 2 | |
Stąd wyciągnij wniosek kto ma rację, ja czy Jack.
8 sty 00:49
Marusia: miejsca zerowe
sinx π; 2π;... kπ
sin2x π/2; π;3π/2;.... kπ/2
sinx/2 2π; 4π; ....2kπ
tgx kπ
tg2x kπ/2
tgx/2 2kπ
oczywiście wypisałam tylko miejsca zerowe i na tej podstawie (chyba) mogę powiedzieć, że wykres
jest rozciągnięty wzdłuż osi OX.Jednak kochanus ma rację.
8 sty 01:24