Oblicz liczbę a. Pozbądz się niewymiernosci w mianowniku.
karlsoo:
a= (√7 −2)2
7 sty 23:33
kochanus_niepospolitus:
jakim mianowniku?
7 sty 23:34
karlsoo: 1/a
7 sty 23:35
kochanus_niepospolitus:
masz wzór skróconego mnożenia, to 'działaj'
7 sty 23:36
karlsoo: intetesuje mnie wynik czy koncowo będzie 11+ czy 11− {p}4
7 sty 23:36
kochanus_niepospolitus:
ale to 111 czy 11 − √4 ?
napisz porządnie treść zadania i napisz co według Ciebie czemu ma się równać.
7 sty 23:39
karlsoo: Wyszło mi 11 − √4, i nie jestem pewny co do znaku
7 sty 23:41
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
ale, że a = 11 − √4 ? Czy |
| |
| | a | |
7 sty 23:43
karlsoo: a = 11 − √4
7 sty 23:45
karlsoo: tam powinien być plus ? bo wzór ma przecież a2 −2ab + b2
7 sty 23:46
kochanus_niepospolitus:
bzduuura
ale wykres dobry masz ... tylko źle policzone (podstawione)
7 sty 23:47
kochanus_niepospolitus:
nie wykres tylko wzór skróconego mnożenia
7 sty 23:48
karlsoo: czyli ma być a = 11 + √4
7 sty 23:49
karlsoo: 11+ 4√7 *
7 sty 23:51
karlsoo: i teraz pytanie czy tam ma być + czy −
7 sty 23:51
kochanus_niepospolitus:
oooo teraz −−− 23:51 jest PRAWIE dobrze (ma być '−' )
7 sty 23:52
całka: a=(
√7−2)
2=
√72−2(
√7)(−2)+(−2)
2=...
7 sty 23:53
karlsoo: no dlaczego ma być − skoro −2(√7)(−2) minus * minus daje +
7 sty 23:54
kochanus_niepospolitus:
całka −−− bzduuura
7 sty 23:54
kochanus_niepospolitus:
przesadzone z tym −2(√7)(−2)
7 sty 23:55
karlsoo: 1/a po usunięciu niewymierności z mianownika = 11+ 4√7 dzielone przez 9
8 sty 00:02
kochanus_niepospolitus:
karlsoo
po pierwsze:
a = 11
+ 4
√7
po drugie:
8 sty 00:04
karlsoo: no to dobrze było wtedy 11 + 4√7 z plusem
8 sty 00:10