ciagi
xxxy: Wszystkie wyrazy ciagu arytmetycznego sa dodatnimi liczbami całkowitymi. Suma pierwszego i
trzeciego wyrazu wynosi 10, a ich iloczyn jest równy 21. Ile co namniej wyrazów początkowych
tego ciągu należy dodać aby suma przekroczyła 168?
7 sty 23:25
kochanus_niepospolitus:
a1 + a2 + a3 = 10
a1*a2*a3 = 21
zauważ, że:
a2 = a1+r
a3 = a1+3r
wyznacz 'r' z pierwszego równania ... podstaw do drugiego i wyznacz a1 i r
oblicz Sn ≤168
7 sty 23:27
xxxy: Dlaczego dodajesz a
2 skoro jest napisane suma pierwszego i trzeciego wyrazu?
7 sty 23:29
kochanus_niepospolitus:
aaa ... przeczytałem 'pierwszych trzech' a nie pierwszego i trzeciego

no to bez a
2 ... nawet łatwiej, bo niższe potęgi będą w drugim równaniu
7 sty 23:32
Janek191:
a
1 + a
3 = 10 ⇒ a
1 + ( a
1 + 2 r) = 10 ⇒ 2 a
1 + 2 r = 10 ⇒2 r = 10 − 2 a
1
a
1 * a
3 = 21 ⇒ a
1*( a
1 + 2 r) = 21
więc
a
1*( a
1 + 10 − 2 a
1) = 21
a
1*( 10 − a
1) = 21
− a
12 + 10 a
1 − 21 = 0
a
12 − 10 a
1 + 21 = 0
Δ = 100 − 4*1*21 = 16
√Δ = 4
| | 10 − 4 | |
a1 = |
| = 3 lub a1 = 7 |
| | 2 | |
2 r = 10 − 6 = 4 lub 2 r = 10 − 14 = − 4
r = 2 lub r = − 2 − odpada , bo wszystkie wyrazy ciągu mają być
dodatnie
zatem
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 3 + ( n −1)*2 = 2 n + 1
oraz
S
n = 0,5*( 3 + 2 n + 1)*n = ( n + 2)*n = n
2 + 2n > 168
n = 13
====
7 sty 23:39