ciagi
xxxy: Ciag okreslony jest wzorem an=48−6n :
b) Dla jakich n zachodzi równość 27an=a1+a2+....+an−1
7 sty 23:20
kochanus_niepospolitus:
wzór na Sn−1 zapisz
7 sty 23:20
xxxy: Tak zrobiłam i po podstwieniu do wzoru danego w zadaniu wyszło mi równanie
n2−70n+447=0
7 sty 23:26
kochanus_niepospolitus:
podaj krok po kroku jak liczysz ...bo inaczej nie sprawdzę czy dobry masz wielomian (a samemu
liczyć mi się nie chce

)
7 sty 23:28
kochanus_niepospolitus:
| | 48−6 + 48−6n + 6 | |
27*(48−6n) = |
| *(n−1) |
| | 2 | |
54*(48−6n) = (96 − 6n)(n−1)
no to mi inaczej wyszło, bo:
6n
2 − 426n + 2688 = 0
7 sty 23:31