Jeśli środkiem okręgu o równaniu x^2 + y^2 + 6x - 4y - 3 = 0 jest punkt S i prom
Władymir: Jeśli środkiem okręgu o równaniu x2 + y2 + 6x − 4y − 3 = 0 jest punkt S i promień ma długość
r, to:
A. S=(3,−2), r=4
B. S=(−3,2), r=16
C. S=(3,−2), r=16
D. S=(−3,2), r=4
7 sty 23:14
Jack: sprowadzasz to do rownania okregu
(x−a)2 + (y−b)2 = r2 , gdzie S(a,b).
x2 + 6x + y2 − 4y − 3 =0
(x+3)2 − 9 + (y−2)2 −4 − 3 = 0
(x+3)2 + (y−2)2 = 16
7 sty 23:16
zombi: Ogólne równanie okręgu wygląda tak:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2.
Co można rozpisać jako:
x2 −2ax + a2 + y2 − 2yb + b2 = r2.
Co można przekształcić do postaci
x2 + y2 −2ax − 2yb + (a2+b2−r2) = 0, która po całości przypomina twoje równanie
wywnioskuj, co trzeba.
7 sty 23:17