Oblicz odległość punktu A=(-4,1) do prostej l o równaniu y=3x-7.
Monik: Oblicz odległość punktu A=(−4,1) do prostej l o równaniu y=3x−7. Podaj przybliżenie tej liczby
z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Zakoduj cyfrę całości i dwie pierwsze cyfry
rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego przybliżenia
7 sty 22:29
Janek191:
y = 3 x − 7
więc
3 x − y − 7 = 0
A = ( −4; 1)
| | I3*(−4) − 1*1 − 7 I | | 20 | |
d = |
| = |
| = 2√10 ≈ 2*3.162 = 6,324 ≈ 6,32 |
| | √32 + (−1)2 | | √10 | |
7 sty 23:02
PW: Ostatnie polecenie jest niesensowne. Albo przybliżenie, albo rozwinięcie dziesiętne. Co to
znaczy u licha "rozwinięcie dziesiętne otrzymanego przybliżenia"?
7 sty 23:29
Mila:
To kodowanie jest bez sensu.
8 sty 23:44
5-latek: Pomijajac to kodowanie .
Ale wzory do cholery powinno się znac a nie wrzucać co popadnie na forum .
Niedlugo będzie takie polecenie :
Może ktoś policzyć na kalkulatorze bo mi się nie chce .
9 sty 10:20