rzucono dwa razy sześcienną kostką do gry.
xerton7: rzucono dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że za pierwszym razem
wypadły 2 oczka pod warunkiem, że suma wyrzuconych oczek jest równa 8. Zakoduj trzy początkowe
cyfry rozwinięcia otrzymanego wyniku
Dżin:
Ω=({2;6},{3;5},{4;4},{5;3},{6;2}) |Ω|=5
A={2;6} |A|=1
lub z prawdopodobieństwa warunkowego:
P(B) − prawdopodobieństwo wylosowania pary oczek, których suma jest równa 8
P(A∩B) − prawdopodobieństwo wylosowania pary oczek, gdzie za pierwszym razem wypadła 2