Rachunek prawdopodobieństwa
Urss: W pudełku znajdują się spinacze duże i małe. duże stanowią 20% wszystkich spinaczy. W pudełku
jest 75% spinaczy metalowych, pozostałe są plastikowe. duże metalowe spinacze to 5% spinaczy w
pudełku. oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrany spinacz jest a) metalowy lub duży b) mały
i metalowy
7 sty 21:55
Dżin: x − ilość wszystkich spinaczy
0.05x − ilość dużych metalowych spinaczy
0.15x − ilość dużych plastikowych spinaczy
0.7x − ilość małych metalowych spinaczy
0.1x − ilość małych plastikowych spinaczy
|Ω|=x
a) metalowy lub duży
| | 0.05x+0.15x+0.7x | | 9 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | x | | 10 | |
b) mały i metalowy
7 sty 22:32