Zbadaj monotoniczność i wyznacz ekstrema funkcji
MadziaZ.: Zbadaj monotoniczność i wyznacz ekstrema funkcji
f(x)= ln(x2−4x+3)
Wyznaczyłam dziedzine, obliczyłam pochodną, znak pochodnej i mam problem z tym wykresem i
końcowym rezultatem.
7 sty 21:40
MadziaZ.:
7 sty 21:54
===:
pochodna "zeruje się" i zmienia znak dla x=2 ... tyle, że x=2 nie należy do dziedziny.
7 sty 21:57
MadziaZ.: Malejąca: (−∞,2)
Rosnąca (2,+∞)
Nie ma ekstemum
tak?
7 sty 22:15
Kacper:
Funkcja f nie jest określona dla x=2, to jak może osiągać tam ekstremum?
7 sty 22:17
MadziaZ.: hmm
7 sty 22:20
MadziaZ.: @Kacper, ekstremum nie ma
7 sty 22:20
MadziaZ.: pomozcie

prosze
7 sty 22:26
Kacper:
Najpierw dziedzina.
7 sty 22:28
MadziaZ.: (−∞,1) u (3,+∞)
7 sty 22:40
kochanus_niepospolitus:
Madziu −−− tak jak wcześniej pisałem −−− ekstremum nie ma
Skoro maleje 'na lewo' a rośnie 'na prawo' to czemu szkic pochodnej (niebieska linia) jest tak
?
7 sty 22:42
MadziaZ.: Na odwrót ma być, przepraszam.
7 sty 22:51
MadziaZ.: Rosnąca (−∞,2)
Malejąca: (∞,2)
7 sty 22:52
Kacper:

Wykres proszę.
Coś program rysujący szwankuje
7 sty 22:54
MadziaZ.: Hmm
7 sty 22:59
MadziaZ.: Czyli zle rozwiazalam
7 sty 23:01