7 sty 21:27
Krzysiek:
7 sty 22:31
7 sty 22:39
piotr: czyli
a następnie:
trzeci rząd to będzie:
7 sty 22:58
Krzysiek: piotr a nie napisałeś 4 rzędu ?
i wgl jakoś dziwnie bo obliczyłeś ostatni wyraz, trzeba go obliczać czy zostawiać jako błąd
8 sty 04:10
piotr1973:
Tu masz wzór Taylora rzędu n dla innej funkcji (jest tam n−ta pochodna)
czyli n−ty rząd to wzór z n−tą pochodną
Mój wzór zawiera ostatni czynnik z wartością trzeciej pochodnej w zerze.
http://www.fuw.edu.pl/~wkaminsk/taylor.pdf
8 sty 08:31
Krzysiek: i co dalej robię żeby rozwiązać to zadanie? licze wartość w x=1?
8 sty 09:43
8 sty 09:47
piotr1973:
dla x=1/5
(4 x4)/3+2 x3+2 x2+x = 559/1875
8 sty 09:50
piotr1973: oszacowanie błędu:
Reszta w postaci Lagrange'a:
| | xn+1 | |
Rn(0,x)= |
| fn+1(θx) θ ∊]0;1[ |
| | (n+1)! | |
4−ta pochodna: 16(x+2)e
2 x
wartość czwartej pochodnej w punkcie θx θ ∊]0;1[
x=0.2, przyjmujemy θ=1
i mamy:
| | 0.25 | |
błąd≤ 16 e2*0.2 (0.2+2)* |
| <0.0007002 |
| | 4! | |
8 sty 10:53
Krzysiek: straszne są te zadania dla mnie/
nie potrafię zrobić jakiegoś schematu dla rozwiązania, co robić po czym ...
8 sty 12:23