Liczba 4 spełnia nierówność a^2x-16 < 0
Mad: Liczba 4 spełnia nierówność a2x−16 < 0 z niewiadomą x wtedy i tylko wtedy, gdy:
A) a ∊ (−2,2)
B) a ∊ (−∞,−2) ∪ (2,∞)
C) a ∊ {−2,2}
D) a ∊ (−∞,2)
To ja po raz drugi, znowu utknęłam... Zaczęłam coś wyliczać, ale ostatecznie nie wiem, czy mam
rozwiązywać, szukając x, czy może jednak a? Wydaje mi się, że x, bo to niewiadoma. Czy chodzi
o przedstawienie tego jako:
a2x−16 < 0 ⇔ x=4 ?
a2*4−16<0
4a2<16 /:4
a2<4
a<2 ⋁ a<−2
zatem: a∊ (−∞,2), tak? Może mnie ktoś upewnić, że to o to chodzi?
7 sty 20:32
zip:

4a
2−16<0
liczę m0
4a
2−16=0
4a
2=16
a
2=4
a=2 lub a=−2
i to co pod wykresem więc od xo do xo
czyli x∊(−2;2)
Odp a.
7 sty 20:36
Mad: Tak miałam na początku, ale podstawiałam do tej mojej wersji bez miejsca zerowego i nie
pasowało mi a<−2

Przynajmniej już wiem, jak się za to zabierać. Dziękuję bardzo!
7 sty 20:44