ciagi
elomelo: Wykaz ze jezli liczby a,b,c tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny i liczby a2, b2,c2
również tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny to a=b=c
7 sty 20:17
Jack: a , b , c −> arytm.
a2 , b2, c2 −> arytm
z pierwszego
2b = a+c
z drugiego
2b2 = a2 + c2
mamy uklad rownan
2b = a+c
2b2 = a2+c2
z pierwszego a = 2b − c
podstawiajac do drugiego : 2b2 = (2b−c)2 + c2
2b2 = c2 + 4b2 − 4bc + c2
−2b2 = 2c2 − 4bc
2c2 + 2b2 − 4bc = 0
c2 − 2bc + b2 + c2 − 2bc + b2 = 0
2(c−b)2 = 0
c = b = 0
skoro
a = 2b − c
to a = 2b − b = b = 0
a = b = c = 0...
7 sty 20:22