Nierówność
Nierówność : Możecie sprawdzić?
Nierówność : Nierówność. Mógłby ktoś wytłumaczyć, bo zrobiłem, ale nie chce mi wyjść nie wiem
dlaczegoemotka Co
robię źle
2x2 − 2 + 3x < (lub równe) 0
i wychodzą mi x=1/2 i −2
x należy do: (−nieskończoność, −2> u <1/2, nieskończoność)
7 sty 20:10
zip:

Δ=9+16
Δ=25
x1=−3+5/4=1/2
x2=−3−5/4=−2
miejsca zerowe obliczyles dobrze wiec pokaze ci jak to jest na rysunku:
W równaniu masz że cała nierówność jest mniejsza lub równa 0
ja obliczyłem miejsca zerowe, a że a jest większe od zera to ramiona w górę
interesuje mnie teraz co nalezy do wykresu tej funkcji i znajduję pod osią x bo jest mniejsze
od zera, właśnie to zaznaczyłem na rysunku czyli: <−2;0,5>
7 sty 20:14
Nierówność : Aaa...no tak

Dziękuję

Bo ja nie zwróciłem uwagi na znak
7 sty 20:39
zip: Zwracaj zawsze uwagę na znaki i na współczynnik a bo kiedy będzie mniejszy od 0 (a<0) to
ramiona pójdą w dół
7 sty 20:40
Nierówność : Dziękuję bardzo
7 sty 21:03