Olek: Wykaż, że dla dowolnego kąta α, jeśli tgα > 0, to tgα + ctgα ≥ 2, oraz jeśli tgα < 0 to
tgα + ctgα ≤ -2.
Wskazówka. Przyjmij tgα = t. Wykaż, że t > 0 spełniona jest nierówność t+1/t ≥.
29 paź 17:23
d: powiedzcie ?
29 paź 18:08
nina: 1-tg2α / 1+tg2α = 1-2sim2α
3 gru 23:23
nina: sprawdz prawdziwość torsamości: 1-tg2α / 1+tg2α = 1-2sim2α
Podaj założenie
3 gru 23:24
%3Cpre%3E%3Cb%3Enina%3A%3C%2Fb%3E%20sprawdz%20prawdziwo%C5%9B%C4%87%20torsamo%C5%9Bci%3A%201-tg%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%CE%B1%20%2F%201%2Btg%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%CE%B1%20%3D%201-2sim%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%CE%B1%0APodaj%20za%C5%82o%C5%BCenie%0A%3C%2Fpre%3E
3 gru 23:25