matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Możecie sprawdzić?
Nierówność :
Nierówność. Mógłby ktoś wytłumaczyć, bo zrobiłem, ale nie chce mi wyjść nie wiem dlaczego
Co robię źle
2x
2
− 2 + 3x < (lub równe) 0 i wychodzą mi x=1/2 i −2 x należy do: (−nieskończoność, −2> u <1/2, nieskończoność)
7 sty 19:56
zeesp:
2x
2
−2+3x=0 2x
2
+3x−2=0 Δ=3
2
−4*(−2)*2=9+16=25
−3+5
1
−3−5
x
1
=
=
lub x
2
=
=−2
4
2
4
Czyli pierwistki dobrze policzyłeś, Ramiona tej paraboli są skierowane w górę
1
i wykreś jest poniżej 0 (lub=0) dla x∊(−2,
)
2
7 sty 20:11