matematykaszkolna.pl
Kochani bardzo proszę o pomoc. CIĄGI Izabela.: 1.Suma trzech kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 33, a iloczyn tych wyrazów równa się 1287. Znajdź te wyrazy. 2. Dla jakich wartości parametru a równanie x3+x2−a=0 ma trzy rozwiązania będące kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.? 3. Jaki powinien być związek między współczynnikami p, q równania x4+px2+q=0, aby to równanie miało 4 różne rozwiązania tworzące ciąg arytm.? 4. Znajdź liczbę wszystkich trzycyfrowych parzystych liczb naturalnych, które są wielokrotnościami liczby 3.
 x−1 x−2 
5. Znajdz wszystkie liczby naturalne dodatnie spełniające równanie

+

+
 x x 
 x−3 1 

+ ... +

= 3.
 x x 
6. Znajdź sumę 9 kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego (an), poczynając od wyrazu pierwszego, mając dane a4+a8+a12+a6=224. 7.Piąty wyraz ciągu arytm. jest równy 4. Jaka powinna być różnica tego ciągu, by suma kwadratów jego drugiego i szóstego wyrazu była najmniejsza.? 8. Drugi, pierwszy i trzeci wyraz ciągu arytm. o różnicy różnej od zera, wzięte w danej kolejności, tworzą ciąg geometryczny. Znajdź iloraz ciągu geometrycznego. Moja sorka w przygotowaniu do sprawdziany dał mi te oto zadania(1/4 z nich). Zamiast wytłumaczyć, kazała je zrobić. Nie rozumiem NIC. Załamka totalna. Proszę was o pomoc co najmniej w zrozumieniu jak się do tego zabrać. Zadania na jużemotka
7 sty 18:55
kochanus_niepospolitus: Twoja sorka No i czego od nas oczekujesz? Żebyśmy Ci je rozwiązali?
7 sty 19:01
Izabela.: Moja nauczycielka matematyki podaje jedynie zadania i wyniki. Reszta należy do ciebie niezależnie czy robiliśmy takie zadania i czy potrafisz. I chciałabym żeby ktoś właśnie pomógł mi je rozwiązać, wtedy coś zrozumiem. mam już zad. 6
7 sty 19:04
Izabela.: Pierwszy raz widzę tego typu zadania na oczy i takie będą na sprawdzianie od którego zależy moje życie.
7 sty 19:04
kochanus_niepospolitus: pierwszy raz? To gdzie byłaś jak były lekcje matematyki?
7 sty 19:06
Izabela.: Najśmieszniejsze jest w tym to, że nie robimy takich zadań, tylko typu podaj cztery początkowy wyrazy ciągu... Ale jeżeli nie masz zamiaru pomóc to nie musisz się udzielać, dziękiemotka
7 sty 19:10
Izabela.: Najśmieszniejsze jest w tym to, że nie robimy takich zadań, tylko typu podaj cztery początkowy wyrazy ciągu... Ale jeżeli nie masz zamiaru pomóc to nie musisz się udzielać, dziękiemotka
7 sty 19:10