Kochani bardzo proszę o pomoc. CIĄGI
Izabela.: 1.Suma trzech kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 33, a iloczyn tych wyrazów
równa się 1287. Znajdź te wyrazy.
2. Dla jakich wartości parametru a równanie x
3+x
2−a=0 ma trzy rozwiązania będące kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego.?
3. Jaki powinien być związek między współczynnikami p, q równania x
4+px
2+q=0, aby to równanie
miało 4 różne rozwiązania tworzące ciąg arytm.?
4. Znajdź liczbę wszystkich trzycyfrowych parzystych liczb naturalnych, które są
wielokrotnościami liczby 3.
| | x−1 | | x−2 | |
5. Znajdz wszystkie liczby naturalne dodatnie spełniające równanie |
| + |
| + |
| | x | | x | |
6. Znajdź sumę 9 kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego (an), poczynając od wyrazu pierwszego,
mając dane a
4+a
8+a
12+a
6=224.
7.Piąty wyraz ciągu arytm. jest równy 4. Jaka powinna być różnica tego ciągu, by suma kwadratów
jego drugiego i szóstego wyrazu była najmniejsza.?
8. Drugi, pierwszy i trzeci wyraz ciągu arytm. o różnicy różnej od zera, wzięte w danej
kolejności, tworzą ciąg geometryczny. Znajdź iloraz ciągu geometrycznego.
Moja sorka w przygotowaniu do sprawdziany dał mi te oto zadania(1/4 z nich). Zamiast
wytłumaczyć, kazała je zrobić. Nie rozumiem NIC. Załamka totalna. Proszę was o pomoc co
najmniej w zrozumieniu jak się do tego zabrać. Zadania na już
7 sty 18:55
kochanus_niepospolitus:
Twoja sorka

No i czego od nas oczekujesz? Żebyśmy Ci je rozwiązali?
7 sty 19:01
Izabela.: Moja nauczycielka matematyki podaje jedynie zadania i wyniki. Reszta należy do ciebie
niezależnie czy robiliśmy takie zadania i czy potrafisz. I chciałabym żeby ktoś właśnie pomógł
mi je rozwiązać, wtedy coś zrozumiem. mam już zad. 6
7 sty 19:04
Izabela.: Pierwszy raz widzę tego typu zadania na oczy i takie będą na sprawdzianie od którego zależy
moje życie.
7 sty 19:04
kochanus_niepospolitus:
pierwszy raz? To gdzie byłaś jak były lekcje matematyki?
7 sty 19:06
Izabela.: Najśmieszniejsze jest w tym to, że nie robimy takich zadań, tylko typu podaj cztery początkowy
wyrazy ciągu... Ale jeżeli nie masz zamiaru pomóc to nie musisz się udzielać, dzięki
7 sty 19:10
Izabela.: Najśmieszniejsze jest w tym to, że nie robimy takich zadań, tylko typu podaj cztery początkowy
wyrazy ciągu... Ale jeżeli nie masz zamiaru pomóc to nie musisz się udzielać, dzięki
7 sty 19:10