matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagu
ciag:
Jak obliczyć granicę takiego ciągu:
lim
(−1)
n
n→
∞
5n−1
7 sty 18:17
kochanus_niepospolitus:
korzystając z tw. o trzech ciągach
7 sty 18:17
ciag:
Czy tak to powinno wyglądać? −1 ≤ (−1)
n
≤ 1
lim
−1
lim
−1
−1
=
=
= 0
n→
∞
5n−1
n→
∞
n(5−
1
n
)
∞
lim
1
lim
1
1
=
=
= 0
n→
∞
5n−1
n→
∞
n(5−
1
n
)
∞
Z tw. o trzech ciągach:
lim
(−1)
n
= 0
n→
∞
5n−1
7 sty 18:50
kochanus_niepospolitus:
oczywiście
7 sty 18:51
ciag:
dziękuję
7 sty 18:53
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick