Tożsamości trygonometryczne
Nice: Udowodnij tożsamość trygonometryczną. Proszę o pomoc, bo nie było mnie w szkole, więc nie za
bardzo wiem jak się za to zabrać
sinx1+cosx =
1−cosxsinx
7 sty 18:02
Nice: ...
7 sty 18:08
Janek191:
Pomnóż na krzyż
7 sty 18:09
Mila:
sinx≠0 i cosx≠−1 rozwiąż te warunki.
sin2x=(1−cosx)*(1+cosx)
sin2x=1−cos2x
sin2x=sin2x Prawda
7 sty 18:11
zip: sin2x=1−cos2x
Czyli jedynka trygonometryczna, wszystko się zgadza.
7 sty 18:12
Eta:
cosx≠ −1 i sinx≠0
| | sinx | | 1−cosx | | sinx(1−cosx) | | sinx(1−cosx) | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 1+cosx | | 1−cosx | | 1−cos2x | | sin2x | |
7 sty 18:15
Nice: Dziękuję bardzo

Myślałam, że zawsze trzeba rozwiązywać tylko jedną stronę, aż doprowadzimy
do drugiej
7 sty 18:16