pole
Anka: Oblicz pole powierzchni całkowitej prostego graniastosłupa trójkątnego, którego wysokość ma
długość 50 cm, a krawędzie podstawy 40 cm, 13 cm, 37 cm.
Zrobiłam zadanie ale wynik nie zgadza mi się z odpowiedzią. Proszę o podpowiedz co jest błednie
zrobione.
Wzór Herona 40+13+37/2=45cm2
pola podstaw=90cm2
Pola powierzchni bocznych : p1=40 razy 50=2000
p2=13 razy 50=650 p2=37 razy 50=1850
Pc=90 + 2000+650+1850=4590cm2
natomiast w odpowiedzi jest 4590cm2
16 gru 17:05
Anka: pomocy
16 gru 17:19
R.W.16l: "Pc=90 + 2000+650+1850=4590cm2 natomiast w odpowiedzi jest 4590cm2" − eee, znajdź 0 różnic xD
16 gru 17:21
Anka: sory w odp jest 4980
16 gru 17:26
Anka: gdzie jest błąd
16 gru 18:10