pierwiastki i wzory skróconego mnożenia
Aniula: czy ktoś potrafi rozwinąć to wyrażenie i skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia √8+2√2 ?
np. √3+2√2 = (1+√2)2. Mam problem z tamtym przykładem i nie potrafię sobie poradzić
7 sty 17:38
zip: Rozumiem że cały ten pierwiastek jest do kwadratu.
a=√8
b=2√2
(a+b)2=a2+2ab+b2
7 sty 17:44
Aniula: Może rozpisze to szerzej:
√3+2√2 =
√1+2√2+2 =
√(1+√2)2= 1+
√2 zatem a=1 a b=
√2
nie potrafię zrobić tego samego dla przykładu
√8+2√2
7 sty 18:02
Mila:
A po co chcesz to zrobić, jakie masz zadanie?
7 sty 18:08
Aniula: Mam obliczyć √29+4√7 − √8+2√2 =
Z pierwszą częścią sobie poradziłam:
√29+4√7=√1+4√7+28 = √(1+2√7)2 = 1+2√7
7 sty 18:13
5-latek: tego tak latwo nie zwiniesz
potrzebne sa inne wzory
jeśli a
2−b=c
2 to
7 sty 18:13
5-latek: a 2√2=√8
7 sty 18:14
Aniula: czyli rozumiem, że w łatwy sposób tego nie zrobię
7 sty 18:23
Mila:
Może masz tam zapis:
√8+2√7
7 sty 18:35
Mila:
oblicz √29+4√7 − √8+2√7
7 sty 18:39
Aniula: Dzięki, może faktycznie mam źle zadanie przepisane. Jakby tam był
√7 w drugim pierwiastku to
by łatwo poszło
7 sty 18:44
Mila:
Skonsultuj się z koleżanką z klasy.
7 sty 18:46