podaj wzór funkcji
mut16: Napisz wzór funkcji kwadratowej, której wykres przecina osie układu współrzędnych w punktach,
które wraz z jego początkiem są wierzchołkami trójkąta prostokątnego o polu 4
7 sty 17:15
zip:
7 sty 17:20
mut16: czemu akurat takie punkty?
7 sty 17:25
zip: ja rozumiem tak to zadanie że wysokością trójkąta pokrywającą się z osią Oy jest 4 a z osią Ox
2
albo odwrotnie z osią Oy 2 a z osią Ox 4, jest jeszcze możliwość 8 na 1 i 1 na 8 więc zapisz na
to ogólny wzór
7 sty 17:29
kochanus_niepospolitus:
a ciekawe jak chcesz stworzyć funkcję kwadratową która dla jednego x (x=0) przyjmuje dwie
wartości: y=0 i y=4
7 sty 17:38
mut16: jak podstawiam punkty (0,4) i (2,0) wychodzi mi inny wzór niż jak podstawiam punkty np. (0,8) i
(1,0) czy ja źle liczę
7 sty 17:39
kochanus_niepospolitus:
najprościej −−− ΔABC będzie to trójkąt równoramienny prostokątny.
wierzchołek trójkąta w punkcie (0,0), boki 'pod kątem' 45o
długości tych dwóch boków: a = √8 = 2√2
wyznacz współrzędne punktów B = (xb,yb) i C = (xc, yc) wiedząc, że leżą na prostych
(odpowiednio) y=x i y=−x i są odległe od punktu A = (0,0) o 2√2
Oczywiście jest to tylko jedno z wielu możliwych 'ustawień' trójkąta prostokątnego o polu 4
7 sty 17:41
mut16: dlaczego a=√8?
7 sty 17:43
mut16: ok, już wiem
7 sty 17:47
mut16: ale pytanie skąd się wzięły proste y=x oraz y=−x?
7 sty 17:49
kochanus_niepospolitus:
są to dwie proste 'nachylone' do osi OX pod kątem 45o (zastanów się dlaczego akurat taki kąt
chcę abyś 'zachował' ) i przecinają się w punkcie (0,0).
7 sty 18:14