Nierówności
Miśka: Dla jakiej wartości parametru k równanie
(k−1)x2+(k+4)x+k+7=0
ma jeden pierwiastek rzeczywisty?
7 sty 16:59
zip: Zał.
Δ=0
Δ=−b/2a
2k−2=0
2k=2
k=1
7 sty 17:05
zip: k różne od 1

To jest dziedzina
A teraz
−k−4=0
k=−4
To jest odpowiedź
7 sty 17:08
Janek191:
? Co to jest Δ

7 sty 17:17
zip: rozwiązanie dla Δ=0 czyli wtedy kiedy jest 1 rozwiązanie rzeczywiste f. kwadratowej
7 sty 17:20
zip: Niepotrzebnie pisałem Δ=−b/2a, zamiast Δ to x1

taki mały błąd
7 sty 17:22
Janek191:
1)
Δ = b
2 − 4a*c = ( k +4)
2 − 4*(k − 1)*( k + 7) = 0 i k ≠ 1
k
2 + 8 k + 16 − 4*(k
2 + 6 k − 7) = 0
k
2 + 8 k + 16 − 4 k
2 − 24 k + 28 = 0
− 3 k
2 − 16 k + 44 = 0
Δ
k = 256 − 4*(−3)*44 = 256 + 528 = 784 p{Δ
k) = 28
| | 16 − 28 | | 16 + 28 | | 1 | |
k = |
| = 2 lub k = |
| = − 7 |
| |
| | − 6 | | −6 | | 3 | |
2)
k = 1
Wtedy
5 x + 8 = 0
5 x = − 8
x = − 1,6
======
| | 1 | |
Odp. k = 1 lub k = 2 lub k = − 7 |
| |
| | 3 | |
==============================
7 sty 17:34
zip: Wstyd

Zapomniałem obliczyć delty, miałem ją tylko w głowie
7 sty 17:37