usun niewymiernosc z mianownika
bluee: usun niewymiernosc z mianownika :
2√5
−−−−−−−
3√2 − 4
16 gru 17:04
16 gru 17:14
R.W.16l: | 2√5 | | 2√5 * 3√2+4 | |
| = |
| = |
| 3√2−4 | | 3√2−4 * 3√2+4 | |
| | 2√5*(3√2+4) | | 6√10+4√5 | |
|
| = |
| =3√10+2√5 |
| | (3√2−4)*(3√2+4) | | 18−16 | |
16 gru 17:16
R.W.16l: i po bólu
16 gru 17:17
bluee: dzięki wielkie, za kazdym razem jak to robilam to wychodzil inny wynik, a wynik w odpowiedzi w
mojej ksiażce to: √5 (3√2+4 ) . Wlasnie cos mi nie pasowalo
16 gru 17:26
R.W.16l: hmm, teraz coś mi się nie zgadza, bo wyciągając √5 przed nawias, to zgodnie z moim wynikiem,
będzie √5(3{2}+2) a nie 4 (w miejsce 2)
16 gru 17:28
bluee: R.W.16l no wlasnie, moze bład w książce?
16 gru 17:30
16 gru 18:52