geodezja
zip: Studiuje ktoś geodezję ? Zna ktoś może ten kierunek ? Wiecie jak jest z pracą ?
Co mi się bardziej przyda fizyka czy geografia ? Na co szczególnie zwrócić uwagę ucząc się w
liceum?
7 sty 16:14
kochanus_niepospolitus:
Powiem Ci tak −−− na chwilę obecną 'bida'.
Geodetów (początkujących) jest od groma ponieważ parę lat temu był 'boom' na ten kierunek ze
względu na 'łupkowe el dorado'. Łupki stały się mrzonką, a studenciaki kierunek ukończyli i
teraz nie mają co robić.
Na samej Politechnice Gdańskiej 3 lata temu przyjmowali ponad 500 na dzienne studia (na 'hugo'
nam tylu młodych geodetów?)
7 sty 16:18
zip: Też właśnie o tym słyszałem i nie wiem co zrobić aktualnie jestem w 2 klasie lo na kierunku
mat−fiz, z matmą bez problemów sobie radzę i mogę kontynuować studia z nią związane, kiepsko
jest z fizyką. Co mi polecasz ? I co mi się przyda bardziej na geodezję: fizyka czy geografia
7 sty 16:20
kochanus_niepospolitus:
Ja dam Ci taką oto radę:
Znajdź firmę geologiczną w Twoim mieście (lub pobliżu) i po prostu wyślij do nich e−maila (do
'ważniejszej osoby). Jeżeli będzie to normalny człowiek, to napisze Ci jak sprawy się mają.
Problemem geologii w Polsce jest taki, że w ciągu najbliższych iluś lat NIE BĘDZIE żadnych
wielkich inwestycji. Budować się będzie budynki, jakieś drogi i tyle. Nie ma jakiś większych
perspektyw, które uzasadniałyby konieczność wykształcenia dodatkowych mas ludzi w tym
kierunku.
Skoro jesteś na mat−fizie to możesz popatrzeć na księgowość. Co prawda księgowych także mamy od
groma, jednak w połączeniu z językami (niemiecki, francuski, a może jakieś skandynawskie bądź
bałkańskie) powinieneś znaleźć pracę w jednej z wielu korporacji, które od paru ładnych lat
przenoszą swoje biura rozliczeniowe do naszego państwa. Kolejne duże miasta stają się
'przesycone' tymi firmami i firmy 'przeskakują' do kolejnych miast. Ciężko powiedzieć, czy
trend ten zostanie zachowany przez najbliższe 5−8 lat, jednak na chwilę obecną wygląda to
bardzo obiecująco i nie zanosi się do szybkiego spowolnienia na tym rynku.
Innym wyjściem może być wybranie kierunku technicznego związanego z instalacjami. Instalacje
wodno−kanalizacyjne bądź wywiewno−nawiewne. Budownictwo lądowe bym odradzał ponieważ tam
'szkolenie bezrobotnych' jest jeszcze wyraźniejsze niż to ma miejsce w geologii.
7 sty 16:38
zip: Dzięki za wyjaśnienie
Właśnie mieszkam w małym mieście i wiem, że NIE ma takich zakładów w okolicy i zamierzam to
wykorzystać
Byłbym wdzięczny jakby ktoś jeszcze się wypowiedział na ten temat.
7 sty 16:48
zip: #ref
7 sty 17:15
zip: #ref Moze ktos sie jeszcze wypowie ?
7 sty 19:58
zip:
7 sty 20:23
zip:
7 sty 20:44
pipa: już raczej nie, my tu żyjemy matematyką
7 sty 21:00
Hugo: Hugo
13 sty 00:14
Qulka: ucz się obu ..łatwiej będzie się przekwalifikować
jedna znajoma po geodezji prowadzi wydawnictwo, inna pracuje w Siemensie, kolejny jest
handlowcem w sklepie komputerowym
następna ma firmę szkutniczą
pełen wybór
13 sty 00:19