Równanie funkcyjne
Krzyś: 2f(x)+f(1−x)=3x
Wyznacz f(2015)
7 sty 15:30
henrys: 6044
7 sty 15:49
Krzyś: A nie 6045?
7 sty 16:00
kochanus_niepospolitus:
x=2015 −> 2f(2015) + f(−2014) = 6045
x=−2014 −> 2f(−2014) + f(2015) = −6042
3f(2015) = 2*6045 + 6042
czyli f(2015) = 6044
7 sty 16:05
utem:
2f(x)+f(1−x)=3x
x→1−x
2f(1−x)+f(x)=3*(1−x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2f(x)+f(1−x)=3x /*2
2f(x−1)=3−3x−f(x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4f(x)+2f(1−x)=6x
4f(x)+3−3x−f(x)=6x
3f(x)=9x−3
f(x)=3x−1
f(2015)=3*2015−1=6044
===================
7 sty 16:42