Bok kwadratu ABCD ma długość 6
annnnnn: Bok kwadratu ABCD ma długość 6. Na bokch BC i CD wybrano odpowiednio punkty E i F umieszczone
tak, że |CE|=2|DF| . Oblicz wartość |DF| dla której pole powierzchni trójkąta AEF jest
najmniejsze
7 sty 15:30
kochanus_niepospolitus:

W zadaniu nie jest jednoznacznie określone położenie punktów F i E. Związku z tym pole trójkąta
AFE nie można jednoznacznie wyznaczyć
7 sty 15:59
kochanus_niepospolitus:
chyba że pole tegoż trójkąta pozostawimy jako funkcję zmiennej 'x' (odległość |DF| ).
7 sty 16:00
Eta:

x∊(0,3)
P
1= 3x , P
2= x(6−x)= 6x−x
2 , P
3=3(6−2x)= 18−6x
S= P□ −(P
1+P
2+P
3) ⇒ S(x)=36−(3x+6x−x
2+18−6x) ⇒
S(x)=x
2−3x+18 −−−−−f. kwadratowa ( parabola ramionami do góry
| | 3 | |
zatem osiąga minimum dla odciętej wierzchołka xw= |
| = 1,5 |
| | 2 | |
dla |DF|=x= 1,5 −−− ple trójkąta AEF jest najmniejsze
7 sty 16:32
kochanus_niepospolitus:
ach ... nie doczytałem treści zadania
7 sty 16:42