usunięcie niewymierności
Paweł: Cześć, mam usunąć niewymierność z tego ułamka. Zacząłem to tak i czy jest to poprawnie?
| 1 | | {2} − 4√33 | |
| * |
| Mam iść tym tropem czy zupełnie |
| √2 + 4√3 | | √2 − 4√33 | |
inaczej
do tego podejść? Dzięki za każdą wskazówke
7 sty 15:25
5-latek: Wedlug mnie chyba nie
Nie wiem jak to zrobić ale jeśli zapiszsesz ze √2= 4√4 to masz dwa pierwiastki stopnia
czwartego
Ale jak usunąć niewymierność przy 4 stopniu to nie wiem
Natomiast jeśli zapiszesz ze 4√3= √√3 to masz dwa pierwiastki stopnia drugiego
Ale wtedy należy dwa razy usuwac niewyniernosc
7 sty 15:36
Bogdan:
| 1 | | √2 − 4√3 | | √2 − 4√3 | |
| * |
| = |
| |
| √2 − 4√3 | | √2 − 4√3 | | 2 − √3 | |
| √2 − 4√3 | | 2 + √3 | |
| * |
| = ... |
| 2 − √3 | | 2 + √3 | |
7 sty 16:31
Paweł: Dziękuje
7 sty 17:48