pochodne
★: mam problem z taką pochodną:
liczyłam w ten sposób:
| | 3x2+2x√x2 | |
f'(x) = ( |
| )' = |
| | 2√x | |
| | (3x2+2x√x2)'(2√x)−(3x2+2x√x2)(2√x)' | |
|
| = |
| | (2√x)2 | |
| | | | 1 | | 6x+((2x)'√x2+2x(√x2)')−(3x2+2x√x2) |
| | | | √x | |
| |
|
| = |
| | 4x | |
| | | | 2x2 | | 1 | | 6x+(2√x2+ |
| )−(3x2+2x√x2) |
| | | | √x2 | | √x | |
| |
|
| |
| | 4x | |
i dalej nie wiem jak uporządkować, i nie wiem czy też nie zrobiłam po drodze jakiegoś błędu...
| | 3 | |
natomiast wynik jest następujący: 3 |
| √x |
| | 4 | |
jakaś podpowiedź?
7 sty 13:59
Jerzy:
prościej rozbij na pochodną sumy i poskracaj do postaci: a*xn
7 sty 14:01
Jerzy:
| | 5 | |
jeśli się nie pomyliłem dostaniesz: f(x) = |
| x3/2 |
| | 2 | |
7 sty 14:03
Jerzy:
| | 5 | | 3 | |
nie pomyliłem się ... i pochodna z tego to: |
| * |
| x1/2 ... jak w odpowiedzi |
| | 2 | | 2 | |
7 sty 14:04
★: a czy mogę zrobić coś takiego:
2x√x2 = 2√x2√x2 = 2√x4 = 2x2 ?
czy może nie, bo jest to niepoprawny zapis?
7 sty 14:05
★: już rozumiem. dziękuję za podpowiedź. liczę, że mi wyjdzie. pozdrawiam
7 sty 14:06