Znaleźć punkty przegięcia o ile istnieją oraz przedziały wklęsłości i wypukłości
Karolina:
y=8x2 + 1/x
7 sty 12:06
Jerzy:
Trzeba policzyć obydwie pochodne
7 sty 12:09
Karolina: y'=16x − 1/x2
7 sty 12:43
Jerzy:
Teraz druga
7 sty 12:51
Karolina: możesz mi wytłumaczyć skąd 2−ga pochodna?
7 sty 12:56
Jerzy:
druga pochodna , to pochodna pierwszej pochodnej
7 sty 12:56
Karolina: y"=2x +16
7 sty 13:10
Jerzy:
| | 1 | |
nie ... liczysz pochodną funkcji: f(x) = 16x − |
| ( bo to pierwsza pochodna) |
| | x2 | |
7 sty 13:11
piotr1973: punkt przegięcia: −1/2
7 sty 13:12
piotr1973: druga pochodna:
7 sty 13:13
Karolina: toć myślałam, że to właśnie zrobiłam
7 sty 13:13
Jerzy:
co jej z takiej informacji ?
7 sty 13:14
Karolina: nic
7 sty 13:19
Jerzy:
no właśnie ... teraz, kiedy druga pochodna się zeruje ?
7 sty 13:20
Karolina: 16+2/x3=0
2/x3=−16
x3=−1/16
x=−1/2
7 sty 13:45
Jerzy:
wynik dobry ... rachunki nie
teraz najważniejsze... czy druga pochodna zmienia znak w tym punkcie ?
7 sty 13:48
Karolina: tak Punkt przeg −1/2,
wklęsła w przedz (−∞,−1/2)
wklęsla w przedz: (0,∞)
wypukła: (−1/2,0)
7 sty 14:12
Jerzy:
zła interpretacja znaku pochodnej , albo złe wnioski
7 sty 14:17
Karolina: ponieważ zgaduję od początku do końca,
dziękuję za pomoc
7 sty 14:20
Jerzy:
wypukła: (−∞,−1/2) U ( 0,+∞)
wklęsła: ( −1/2,0)
7 sty 14:27
Karolina: jeszcze raz dzięki.
7 sty 14:52