Oblicz miejsca zerowe wielomianu.
Janusz G.: Ile rozwiązań ma równanie 2x3−x2+x+5=0
7 sty 10:12
Arturek_lat_7:
Na pewno TAK wygląda to równanie?
7 sty 10:27
piotr1973: równanie ma jeden rzeczywisty pierwiastek i dwa zespolone sprzężone:
| | 1 | | 1 | | −5 | |
rzeczywisty to: |
| + |
| ( |
| +3√−278+3 √8601 ) |
| | 6 | | 6 | | 3√−278+3√8601) | |
7 sty 10:34
piotr1973: 1)pochodna lewej strony
1−2 x+6 x2>0 dla x∊R ⇒ lewa strona nie ma ekstremów i jest stale rosnąca i ciągła
2) granice w −∞ jest −∞, w +∞ jest +∞
Czyli jedno miejsce zerowe cnd.
7 sty 10:41
Krzyś: x(2x
2−x+1)+5
x(x(2x−1)+1)+5=0
x≠0;
2x
4+x
2+5x=0
2x
3+x+5=0
x(2x
2+1)+5=0
x(x(2x)+1)+5=0
2x
5+x
3+5x
2=0
2x
4+x
2+5x=0
2x
3+x+5=0
7 sty 15:26