ponowna całka z sinusem :/
bartmannn23:):
| | dx | | 1 | |
Doszedłem do momentu gdzie całka ∫ |
| = ∫( |
| * |
| | (2+sinx)2 | | | |
| | 2 | |
|
| ) du ale nie wiem do końca jak ją doprowadzić do końca. Ktoś pomoże? |
| | 1+u2 | |
7 sty 02:19
bartmannn23:): Pragnę dodać ze u=tgx2
7 sty 02:19
piotr1973: po przekształceniu:
7 sty 09:23
piotr1973: | 1 | | 3 (2+u) | | 1+2 u | |
| ( |
| +8√3atan( |
| )) |
| 18 | | 1+u+u2 | | √3 | |
7 sty 09:28
7 sty 10:05
bartmannn23:): tylko nie wiem piotr1973 jak doszedłeś do tego wyniku. Mógłbyś pokazać przekształcenia albo
ktos z was?
8 sty 03:14
piotr1973: Przekształcenia to podstawówka, trzeba ćwiczyć, ćwiczyć...
8 sty 08:45
bartmannnn23: Tylko nawet nie wiem w jaki sposob to zrobic aby wyszła ta odpowiedz. Wyciągam 2 przed całkę i
co dalej?
8 sty 11:19
bartmannnn23: Ktoś moze wytłumaczyć jak doszedł do wyniku? Nie obchodzi mnie sam wynik ale przekształcenia
8 sty 11:50
KGM: Chyba przez części pójdzie łatwo, czyli
2+sinx=u => cosxdx=du
dv=dx => v=x;
całkowanie przez części: uv−∫vdu
Stąd wychodzi
x(2+sinx)−∫xcosxdx= i tutaj znowu przez części
x=u => dx=du,
dv=cosxdx => v=sinx;
stąd
=2x+xsinx−xsinx+∫sinxdx=2x−cosx+c
Mam nadzieje ze jest ok
8 sty 12:33
Jerzy:
| | 1 | |
(2x − cosx + C)' = 2 + sinx ≠ |
| , to po pierwsze, |
| | (2 + sinx)2 | |
a po drugie, w poście 9:23 mianownik ma być w kwadracie
8 sty 12:37
KGM: Racja, sory za wprowadzenie w błąd.
8 sty 12:42
bartmannnn23: Wynik Piotra tylko jest poprawny
8 sty 13:24
piotr: poprawka w mianowniku powinna być potęga 2
8 sty 18:34