funkcje
Zosia: Może ktoś pomóc?

x3+x+5≥0
7 sty 00:26
kochanus_niepospolitus:
Na pewno tak właśnie wygląda ta nierówność?
7 sty 00:30
Zosia: w tym problem że tak
7 sty 00:32
Zosia:

z takim znakiem
7 sty 00:34
kochanus_niepospolitus:
to wiedz, że tego nie rozwiążesz, a sam wynik jest wręcz tragiczny
7 sty 00:34
ICSP: x
3 + x + 5 = 0
| | 1 | | 25 | | 679 | |
Δ = |
| + |
| = |
| |
| | 27 | | 4 | | 27*4 | |
| | 5 | | √2037 | | 5 | | √2037 | |
x = (− |
| + |
| )1/3 + (− |
| − |
| )1/3 |
| | 2 | | 18 | | 2 | | 18 | |
Funkcja jest rosnąca, zatem
| | 5 | | √2037 | | 5 | | √2037 | |
x3 + x + 5 ≥ 0 ⇒ x ≥ (− |
| + |
| )1/3 + (− |
| − |
| )1/3 |
| | 2 | | 18 | | 2 | | 18 | |
7 sty 00:35
Zosia: to wiadomo juz czemu nie mogłam tego rozkminić

a to jest praca kontrolna

dzięki
7 sty 00:36