Proszę o pomoc
Paula: Bardzo proszę o pomoc!
Dany jest trójkąt o bokach 21cm, 20cm i 13cm. Oblicz:
a) pole tego trójkąta
b) długość najkrótszej wysokości
c) długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
d) długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
16 gru 16:49
Paula: błagam, pomoże ktoś mi z tym zadaniem
16 gru 17:13
Eta:
a) pole wyznacz ze wzoru Herona :
| | a+b+c | |
P= √p(p−a)(p−b)(p−c) gdzie p= |
|
|
| | 2 | |
powinno Ci wyjść
P= 126 cm
2
b) najkrótsza wysokość jest opuszczona na najdłuższy bok
| | 252 | |
to h1= |
| = ....... dokończ
|
| | 21 | |
powodzenia ... już tylko w prostych rachunkach
16 gru 17:25
Paula: wielkie dzięki
16 gru 17:30