pomocy
Krzyś : Oblicz granice:
lim→∞ √n2+4n−n
6 sty 22:34
Janek191:
Czy nie powinno być
an = √n2 + 4n − n ?
6 sty 22:45
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Wzór: a − b = |
| |
| | a + b | |
więc
| | n2 + 4n − n2 | | 4 | |
an = |
| = |
| |
| | √n2 + 4n + n | | √1 + 4n + 1 | |
zatem
| | 4 | | 4 | |
lim an = |
| = |
| = 2 |
| | √1 + 0 + 1 | | 2 | |
n→
∞
6 sty 22:48
Krzyś : Właśnie tak
6 sty 22:48
Krzyś : Skąd ten wzór?

O
Pierwszy raz go widze!

O
6 sty 22:49
Janek191:
| | a2 − b2 | |
a2 − b2 = ( a − b)*(a + b) ⇒ a − b = |
| |
| | a + b | |
bardzo potrzebny przy tego typu ciągach
6 sty 22:52
Krzyś : Dzięki
6 sty 22:53
zzz: Gdyby cały ten ciąg znajdował się pod pierwiastkiem można by to było liczyć przez wyłączenie
n2 przed nawias i później (n2/n2+4/n−1/n) co w ostateczności dałoby +∞ ?
6 sty 22:55
Janek191:
an = √n2 + 4n − n = √n2 + 3n →+∞, bo n2 + 3n → +∞, gdy n → ∞
6 sty 22:57