Całki
riac: Mam obliczyć pole obszaru ograniczonego pętlą (y − 1)2 = x2(x−x2).
Jak to ugryźć?
6 sty 22:20
Godzio:
A umiesz to narysować?
6 sty 22:31
utem:

(y − 1)
2 = x
2*(x−x
2)
(y−1)
2≥0⇒x−x
2≥0⇔x∊<0,1>
y−1=x*
√x−x2 lub y−1=−x*
√x−x2
y=1+x*√x−x2 lub
y=1−x*√x−x2
Teraz kombinuj.
Masz odpowiedź?
6 sty 22:41
Godzio:

Żeby równanie miało sens musimy założyć, że
x − x
2 ≥ 0 ⇒ x(1 − x) ≥ 0 ⇒ x ∊ [0,1]
(y − 1)
2 = x
3(1 − x) ⇒ y − 1 = ±
√x3(1 − x) ⇒ y = ±
√x3(1 − x) + 1
y = √x3 − x4 + 1
y = − √x3 − x4 + 1
P = 2 * ∫
01(
√x3 − x4 + 1)dx
| x | |
x√x − x2 = x√1/4 − (x − 1/2)2 = |
| √1 − (2x − 1)2 |
| 2 | |
0 → − 1
1 → 1
| t + 1 | |
P = 2 * ∫−11 |
| √1 − t2dt = |
| 4 | |
| 1 | |
= |
| (∫−11t√1 − t2dt + ∫−11√1 − t2dt) |
| 2 | |
Wyliczmy te całki osobno.
∫
−11t
√1 − t2dt = 0 jako całka z funkcji nieparzystej po symetrycznym przedziale
| | t = sinu 0 → 0 | | | dt = cosudu −1 → −π/2 | |
| |
∫−11√1 − t2dt = 2* ∫−10√1 − t2dt = | |
| |
= 2 * ∫
−π/20√1 − sin2ucosudu =2 * ∫
−π/20cos
2udu =
| 1 | | sin2u | | π | |
= 2 * ∫−π/20{1 + cos2u}{2}du = 2 * ( |
| u + |
| )|−π/20 = |
| |
| 2 | | 4 | | 2 | |
6 sty 22:51
riac: Dziękuję.
6 sty 23:13