Całki- drugie podstawienie
Masełko:
x4 x4 |t=x5
∫−−−−−dx= ∫−−−−−−− |dt=5x4dx
x10 +3 x52 +3 |dt/5=x4dx
Jakie jest drugie podstawienie?
6 sty 21:43
Masełko: x do potęgi 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x do potęgi 10 +3
rozbijam to na
x do potęgi 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x do potęgi 5 do potęgi 2 +3
6 sty 21:44
Masełko: up
6 sty 21:56
Masełko: up
6 sty 22:05
Godzio:
| 1 | | dt | | 1 | | dt | |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| 5 | | t2 + 3 | | 15 | | (t/3)2 + 1 | |
6 sty 22:06
Masełko: dziękuję bardzo
6 sty 22:07
Masełko: Powinno być (t/
√3)
2 jeśli ktoś będzie również potrzebował
6 sty 22:09