Objętość kuli
Lena: Jak zmieni się objętość kuli jeżeli długość jej promienia zwiększymy o 10 % Jak zmieni się pole
jej powierzchni ?
6 sty 21:34
kochanus_niepospolitus:
spójrz do wzoru na objętość i pole powierzchni
zamiar R wstaw (1.1R) ... podnieś do potęgi ... i o ile się zwiększyło ?
6 sty 21:37
Lena: Mógłbyś mi to rozpisać nie rozumiem tego zadania
6 sty 21:39
kochanus_niepospolitus:
to rozpiszę Ci to na przykładzie:
"O ile zwiększy się pole kwadrata, jeżeli zwiększymy jego bok o 50%?"
Wzór na pole kwadratu Pa = a2
A −−− nowa długość boku kwadratu
A = a + 50%a = 1.5a
PA = A2 = (1.5a)2 = 2.25a2
Odp. Pole powiększyło się o 125%.
Pytanie do Ciebie ... dlaczego o 125%, skoro mamy 2.25 ? −−− Pomyśl nad tym przez moment.
6 sty 21:43
Lena: Nie rozumiem matmy . ;l proszę o pomoc
6 sty 21:56
kochanus_niepospolitus:
O jaką pomoc prosisz? Poza (oczywiście) daniem Ci gotowca.
6 sty 22:11
kochanus_niepospolitus:
rozwiązałem Ci ANALOGICZNE zadanie
wystarczy usiąść i przeanalizować je i zrobić swoje zadania.
6 sty 22:12