c
aaddaa: suma pierwszego i czwartego wyrazu ciagu geometrycznego jest rowna 48 a suma drugiego wyrazu i
piatego jest rowna 24. wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu.podaj wzor na ogolny wyraz
tego ciagu i oblicz sume osmiu poczatkowych wyrazow ciagu
16 gru 16:47
Eta:
a
1+a
1*q
3=48 => a
1( 1 +q
3)= 48
i a
1*q +a
1*q
4= 48 => a
1*q( a
1+q
3)= 24
za a
1(1+q
3)=48 podstawiamy do drugiego równania:
otrzymujemy: 48*q= 24 =>
q= 12
to: a
1( 1 +
18)= 48 => a
1*
98= 48 =>
a1= 1283
mając a
1 i q
| | q8 −1 | |
podaj an = a1*qn−1 i S8= a1* |
|
|
| | q−1 | |
teraz dokończ już sama :0
16 gru 17:03