Pomocy
Krzyś : | | 2 | |
Oblicz sumę wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego an= |
| |
| | (√3)n | |
Mógłby mi to ktoś fachowo wytłumaczyć?

Znam wzór na sumę takiego ciągu, ale jakoś zle mi wychodzi, chyba zle wyliczam iloraz q.
Pomocy
6 sty 21:19
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak obliczasz
6 sty 21:20
Jack: |q| < 1 (dziedzina)
| | 1 | | √3 | |
q = |
| lub inaczej q = |
| |
| | √3 | | 3 | |
6 sty 21:29
Krzyś : | | 2 | |
| = |
| >>>> to wymnażam na krzyż |
| q2 | | √3 | |
q=1
coś zlee
6 sty 21:33
Krzyś : Jack jak to policzyłeś?
6 sty 21:34
kochanus_niepospolitus:
| | √3 | |
a od kiedy |
| = 1  |
| | 9 | |
6 sty 21:35
Jack: czemu q
2?
wiesz chyba jak powstaja kolejne wyrazy
a
2 = a
1 * q
stąd
6 sty 21:35
kochanus_niepospolitus:
a2/a1 policzył
a Ty policzyłeś a4/a1
6 sty 21:35
Jack: czemu a
4 do a
1 policzyl
6 sty 21:37
kochanus_niepospolitus:
Jack ... ja tam nie wiem ... ale tak policzył i jeszcze myślał że liczy a
3/a
1 (w końcu q
2)
... więc ja tam nie wiem
6 sty 21:38
Krzyś : Ok, ok dzieki
6 sty 21:40
6 sty 21:47
Jack: o ile sie nie myle S = √3 + 1
6 sty 21:47
Jack: czyż nie? −> tak (w sensie że nie)...
podstaw ...(√3)3 = 9 ? nieeee tylko 3√3
6 sty 21:48
Krzyś : ok ok
6 sty 21:52