proszę o pomoc w rozwiązaniu całki :)
asia: Oblicz całkę:
∫(x2 + 1)/(x3 −1)
powinien wyjść wynik 1/6(2ln[1−x3] − ln[x2+x+1] + 2 ln[1−x] − 2√3 arc tg [(2x+1/√3]),
a mi wychodzi 2/3ln[x−1] − 1/6ln[x2+x+1] − 1/6 * 2 √3 arc tg [2x+1/ √3]
wychodzi na to, że część wyników mam dobrze, ale ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd się nagle bierze
np. logarytm naturalny z [1−x3] skoro na początek jest [x3 −1]?
6 sty 21:18
utem:
|1−x3|=|x3−1|
6 sty 21:22
asia: rzeczywiście @utem

, ale ktoś mógłby jeszcze wyjaśnić skąd pochodzą te 2 wyrażenia, które mi
nie wyszły?
6 sty 21:26
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak liczysz to będziemy wiedzieć
6 sty 21:27
asia: robię to na ułamki proste czyli x2 + 1/ x3 −1 rozkładam na x2 +1/ (x−1)(x2+x+1) = A/x−1 +
Bx +C/x2 +x +1
A = 2/3
B= 1/3
C = −1/3
czyli potem mi wychodzi 2/3∫1/x−1 dx + ∫(1/3 x − 1/3)/ (x2+x+1)dx
no i po obliczeniahc wychodzi mi to co wyżej, ale nie to co powinno
6 sty 21:34
asia: znaczy się w tej drugiej całce wychodzą te dobre elementy wyniku akurat, więc podejrzewam, że
coś w pierwszym popsułam, choć wydaję się prostsza
6 sty 21:35
kochanus_niepospolitus:
a policz pochodną ze swojego rozwiązania i jak to będzie to co jest pod całką to masz dobrze
pamiętaj, że wyniki mogą wychodzić różnie, w zależności od sposobu rozwiązywania całki.
Ja na przykład bym nie rozkładał na ułamki proste tylko:
| | x2+1 | | x2 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| dx + ∫ |
| dx i z tej pierwszej całki otrzymałbym |
| | x3−1 | | x3−1 | | x3−1 | |
ten ln|x
3−1| = ln|1−x
3|
6 sty 21:50
asia: okej, już próbuję, dzięki
6 sty 21:52
kochanus_niepospolitus:
a i tak później (w tym jak ja liczę) musiałbym rozkładać na ułamki proste
6 sty 21:54
asia: zauważyłam właśnie

a gdzie dokładnie wychodzi Ci ten ln[x
3−1]?, bo ja jak liczę to wszędzie
mi się to rozkłada...
6 sty 22:02
kochanus_niepospolitus:
w pierwszej całce masz
podstawienie:
t = x
3−1 ;
| | 1 | |
dt = 3x2 dx −> |
| dt = x2 dx |
| | 3 | |
| | x2 | | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| = |
| ln|t| = |
| ln|x3−1| |
| | x3−1 | | 3 | | t | | 3 | | 3 | |
6 sty 22:05
asia: dziękuję, już mi wszystko wyszło
6 sty 22:16