a
TMS: oblicz całkę metoda: przed podstawienie
6 sty 21:18
TMS: próbowałem
t=2x ale coś nie chce wychodzić
6 sty 21:18
ICSP: powinno wyjść.
6 sty 21:19
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak podstawiasz
6 sty 21:19
Godzio:
Pokaż jak liczyłeś. Po tym podstawieniu od razu mamy wynik praktycznie.
6 sty 21:20
TMS: dt=2
xln2dx
i nie wiem co dalej
6 sty 21:23
utem:
4
x=2
2x
[2
x=t, ln(2)*2
x dx=dt]
| | 2x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dt=? |
| | √1−(2x)2 | | ln(2) | | √1−t2 | |
6 sty 21:28
asia: będzie chyba tak: 1/ln2 ∫dt/ √1 − t2
i całka z tego będzie arc sin(2x) *1/ln2
6 sty 21:30
kochanus_niepospolitus:
4x ≠ 2*2x
6 sty 21:30
6 sty 21:33
TMS: tak ?
6 sty 21:33
TMS: ?
6 sty 21:59
ICSP: policz pochodną.
6 sty 22:01