rownanie kwadratowe, parametr
Hebek: Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od wartości parametru k
6x2 − 12[x]= k2 +3k −4
Mam problem z tym wyznaczeniem liczby rozwiązań, mógłby ktos pomóc?
undefined
6 sty 21:13
Godzio: [x] to wartość bezwzględna czy część całkowita?
6 sty 21:14
Hebek: wartosc bezwzgledna
6 sty 21:18
Godzio:
Umiesz narysować wykres f(x) = 6x2 − 12|x|?
6 sty 21:29
Hebek: Narysowałem tylko problem pojawia sie kiedy mam wyznaczyć liczbe rozwiązan
6 sty 21:32
Godzio:

Dla k
2 + 3k − 4 < 6 brak rozwiązań
Dla k
2 + 3k − 4 = 6 oraz k
2 + 3k − 4 > 0 dwa rozwiązania
Dla 6 < k
2 + 3k − 4 < 0 cztery rozwiązania
Dla k
2 + 3k − 4 = 0 trzy rozwiązania
Z każdego warunku trzeba wyliczyć k.
6 sty 21:38
Hebek: Wielkie dzięki

Upewniam się, tam gdzie jest 6 to chodziło Ci o −6 tak?
6 sty 21:43
Godzio: Tak tak
6 sty 21:44
PW: Zbadajmy, czy liczba 0 jest rozwiązaniem. Musiałoby być
k2 + 3k − 4 = 0,
(k+4)(k−1)= 0
a to jest możliwe, gdy parametr k osiąga wartość − 4 lub 1.
Mamy więc odpowiedź: dla k = − 4 i dla k=1 rozwiązaniem równania jest liczba 0. Należy też
zauważyć, że równanie ma wtedy postać
6x2 − 12|x| = 0
6|x|2 − 12 |x| = 0
6|x|(|x| − 2) = 0,
zatem rozwiązaniami oprócz x0 = 0 są również x1 = −2 i x2 = 2.
Podsumowanie: dla k = − 4 i dla k = 1 badane równanie ma trzy rozwiązania.
Jeżeli x0 = 0 nie jest rozwiązaniem, czyli prawa strona badanego równania nie jest zerem, to
widać, że z parzystości funkcji po lewej stronie wynika, że równanie ma parzystą liczbę
rozwiązań − jeżeli jakaś liczba dodatnia x3 jest rozwiązaniem, to również liczba − x3 jest
rozwiązaniem. Wystarczy zatem ustalić liczbę rozwiązań równania
(1) 6x2 − 12x = k2 + 3k − 4, x∊(0,∞), k≠−4, k≠1.
Wskazówka do dalszej części. Rysujemy wykres funkcji
f(x) = 6x2 − 12x, x∊(0,∞)
(minimum równe −6) i wyciągamy wniosek:
− równanie (1) ma jedno rozwiązanie, gdy k2 + 3k − 4 = − 6 lub gdy k2 + 3k − 4 > 0
− równanie (1) ma dwa rozwiązania, gdy
− 6 < k2 + 3k − 4 < 0.
6 sty 22:08
PW: Przepraszam, zanim udłubałem swoje (przegadane) rozwiązanie, pojawiło się lepsze, którego nie
widziałem
6 sty 22:11
Godzio:
Twoje rozwiązania zawsze są wartościowe
6 sty 22:12