Parametr
Uu: Wyznacz wartosc parametru m dla ktorego rownanie z niewiadoma x ma co najmniej jedno
rozwiazanie
2x=|m|(x+1)
Doszedlem do do postaci
X(−2+|m|)+m=0
Jakie trzeba dac zalozenia ?
6 sty 21:07
Godzio:
Dla m ≠ 2 i m ≠ − 2 (w przeciwnym wypadku sprzeczność) mamy
2x = |m|x + |m|
x(2 − |m|) = |m|
czyli otrzymaliśmy jakieś rozwiązanie stąd m ∊ R \ {−2,2}
6 sty 21:11
Uu: Nie moge tego zrozumiec a mozesz mi wyjasnic przyklad mx−m2=4m+4−2x
Doszedlem do postaci x=m2+4m+4/m+2 czyli powinno wyjsc ze m rozne od −2 a w odpowiedziach meR
6 sty 21:23
Uu:
6 sty 21:36
Godzio:
mx + 2x = m2 + 4m + 4
x(m + 2) = (m + 2)2
Dla m = −2 mamy ∞ wiele rozwiązań
Dla m ≠ − 2 mamy x = m + 2 jest rozwiązaniem
Zatem dla m ∊ R jest co najmniej jedno rozwiązanie.
6 sty 21:46
Uu: Mógłbyś mi napisać założenia dla współczynników ?
ax+b=0
i te a i b to sa jakies liczby i parametry
jakie jest założenia dla a i b dla:
brak rozwiązań
nieskończenie wiele rozwiązań
1 rozwiązanie
więcej niż jedno rozwiązanie
6 sty 22:00
Godzio:
ax + b = 0
ax = − b
1
o Jeżeli a = 0
i −b = 0 to mamy nieskończenie wiele rozwiązań
2
o Jeżeli a = 0 i −b ≠ 0 równanie sprzeczne, brak rozwiązania
| | b | |
3o Jeżeli a ≠ 0 to mamy jedno rozwiązanie x = − |
| |
| | a | |
6 sty 22:02