f kwadratowa z parametrem
maniek: Jakie muszą być wartości parametru m, aby wykres funkcji o równaniu f(x)=mx2−(3m−1)x+1
przecinał os OX w dwóch różnych miejscach położonych na prawo od prostej o równaniu x=3?
Jakie tu dać założenia oprócz:
m>0
Δ>0
x1 i x2> 3
6 sty 21:01
Godzio:
Δ > 0
a * f(3) > 0
p > 3
6 sty 21:03
maniek: a * f(3) > 0 możesz to jakos wytłumaczyć?
6 sty 21:04
Godzio:

Jeżeli a > 0 to f(3) > 0
Jeżeli a < 0 to f(3) < 0
Żeby nie rozpatrywać osobno przypadków możemy hurtem napisać
a * f(3) > 0
6 sty 21:09
Godzio:
Niebieska parabola się troszkę popsuła ...
6 sty 21:09
maniek: Nie wychodzi mi a gdy wpisałem funkcje w program to rozwiązanie wyszło dla m ok 0.00000009...
6 sty 21:27
maniek: m * f(3)>0
m * [9m − (3m−1)3+1]=m * [9m − 9m + 3 +1]= 4m>0 => m>0
6 sty 21:38
Godzio:
A jaka ma być odpowiedź?
6 sty 21:50
Godzio:
Mi wychodzi, że takiego m nie ma.
6 sty 22:00
maniek: Właśnie nie mam odpowiedzi do tego zadania.
6 sty 22:10
Godzio:
Uzasadnienie, że nie ma takiego m,
| | 3m − 1 | | 1 | |
x1 + x2 = |
| = 3 − |
| = 3 − x1x2 |
| | m | | m | |
x
1 + x
2 + x
1x
2 = 3
Oba pierwiastki są > 3, a z tego mamy, że tak nie może być.
6 sty 22:16
misiak:
oprócz tego warunku trzeba jeszcze ustalić pozycję wierzchołka paraboli na prawo tzn. xW>3
6 sty 22:19
Godzio:
Ten warunek też uwzględniłem przy pierwszej odpowiedzi

( p > 3 )
6 sty 22:20
misiak:
2m(−3m−1)>0
−2m(3m+1)>0
| | 1 | |
− |
| <m<0 co jest sprzeczne z pierwszym warunkiem |
| | 3 | |
i potwierdza, że rozwiązania nie ma
6 sty 22:24
Godzio:
6 sty 22:26
misiak: ok

już wszystko jasne
6 sty 22:27