Równanie
lsigr: Rozwiąż równanie
| | 5 | |
W tym malutkim ułamku jest |
| |
| | 36 | |
Jakie wskazówki ?
Prawa strona ujemna, a lewa ?
Nie wiem jak to zrobić
6 sty 20:45
kochanus_niepospolitus:
krok 1: Założenie (x>0)
krok 2: Mnożysz przez mianownik
krok 3: Napisz co otrzymujesz
6 sty 20:50
lsigr: Ok
Prawa strona ujemna a lewa ?
Czy źle kombinuję ?
6 sty 20:57
Godzio:
No kombinuj dalej. Prawa ujemna to lewa też musi być ujemna bo inaczej sprzeczność.
| | x | | x | |
1000 − |
| < 0 ⇒ |
| > 1000 ⇒ x > 6000 |
| | 6 | | 6 | |
Teraz możesz podnosić do kwadratu itd.
6 sty 21:05
lsigr: No, tak myślałem że lewa też musi być ujemna
| | 2000x | | x2 | | 5x | |
10002− |
| + |
| =2,6896* |
| /*36 |
| | 6 | | 36 | | 36 | |
36*1000
2−12000x+x
2=2,6896*5x
36*1000
2−12000x+x
2=13,448x
36000000−11986,552x+x
2=0
Δ itd. ?
6 sty 21:11
Godzio: tak
6 sty 21:11