Powierzchnia zawarta w walcu
ama: Mam za zadanie obliczyć pole części powierzchni z=√x2+y2 zawartej we wnętrzu walca
x2+y2=2x.
Jak to zroibić? Nie chodzi mi nawet o policzenia a o rysunek, bo umiem tylko narysować ten
walec, ale to drugie rownanie to już nawet nie wiem gdzie bym miała zmieścić
6 sty 20:33
Godzio:
z = √x2 + y2
(x − 1)2 + y2 = 1
6 sty 20:37
ama: O ja, bardzo dziękuję!

A miałabym jeszcze pytanie do tego walca. Myślałam że jego środek
znajduje się w początku układu współrzędnych. Czemu więc tak nie jest "normalnie" i jakie
muszą być warunki żeby tak było?
6 sty 20:41
Godzio:
x2 + y2 = 2x
x2 − 2x + y2 = 0
x2 − 2x + 1 − 1 + y2 = 0
(x − 1)2 − 1 + y2 = 0
(x − 1)2 + y2 = 1 −− to okrąg o środku w punkcie (1,0) i promieniu 1
Żeby środek był w (0,0) to równanie musiało by być postaci:
x2 + y2 = r2
6 sty 20:44
ama: a, już chyba rozumiem. To wynika z tego, że promień to √2x, więc nie może być wartość ujemna
na osi OX tak?
6 sty 20:45
Godzio:
Te zielone proste przedstawiają wykresy:
W płaszczyźnie OXZ: z = |x| (dla y = 0)
W płaszczyźnie OYZ: z = |y| (dla x = 0)
A później obkręcamy
6 sty 20:45
ama: Aha, to od tej strony. Bardzo dziękuję za dokładne wytłumaczenie.
6 sty 20:46