Trygonometria
Shadow: liczba xo jest najwiekszym rozwiązaniem równania cos2x−cos(2x+π2)=1cos2x−cos(2x+π2)=1
należącym do przedziału (0,2π). Oblicz x0
Mi wyszlo 5pi/4, a w odpowiedzi jest pi/4
6 sty 20:14
Shadow:
6 sty 20:41
kochanus_niepospolitus:
co to jest π2 ?
6 sty 20:44
Shadow: Pi/2
6 sty 20:45
Shadow: cos2x−cos(2x+π/2)=1 powinno byc takie rownanie
6 sty 20:47
kochanus_niepospolitus:
cos(x+y) = ....
przypomnij mi, bo nie pamiętam, a nie chce mi się szukać
6 sty 20:48
Godzio:
cos(2x + π/2) = − sin(2x) ze wzorów redukcyjnych
6 sty 20:49
Godzio:
cos2x + sin2x = 1
cos2x − sin2x + 2sinxcosx = sin2x + cos2x
2sin2x − 2sinxcosx = 0
2sinx(sinx − cosx) = 0
sinx = 0 lub tgx = 0 (cosx ≠ 0)
6 sty 20:50
Shadow: cos(x+y)=cosxcosy−sinxsiny
6 sty 20:51