całka przez podstawienie
Tomm: Mam problem z taką całką (przez podstawienie):
6 sty 20:11
kochanus_niepospolitus:
e
2x = (e
x)
2
t=e
x
dt = e
x dx
| | e2x | | t | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dt = .... |
| | 4√ex+1 | | 4√t+1 | |
6 sty 20:15
kochanus_niepospolitus:
tak naprawdę to wskazówką winno być:
e2x dx = ex * ex dx
6 sty 20:16
Co, jajco:
No już za późno, zdradziłeś rozwiązanie.
6 sty 20:24
Tomm: właśnie do tego momentu doszedłem i nie wiem co dalej..
6 sty 21:37
kochanus_niepospolitus:
jak to nie wiesz co dalej?
dobra ...to zrób kolejne podstawienie:
s = t+1 −> s−1 = t
ds = dt
| | t | | s−1 | | s | | 1 | |
∫ |
| dt = ∫ |
| ds = ∫ |
| ds − ∫ |
| ds |
| | 4√t+1 | | 4√s | | 4√s | | 4√s | |
dajesz 'w jedną potęgę' wszystkie "esy" i w jednej i w drugiej całce i już chyba jesteś w
stanie te dwie całki (niezależnie od siebie) policzyć, prawda?!
6 sty 21:40