Oblicz
Blanka: a) 2√2 + 3√8
b) √3 + √5 −5√3
c) √100−36
d) 3√125:8
e) √4−3
f) 2√18 − 3√8
g) 525 * 2550
Mam takie odpowiedzi:
a) 8√2
b) −4√3 + √5
c) 8
d) 2,5
e) 2−3
f) 0
g) 5125
Czy te odpowiedzi, są prawidłowe?
6 sty 20:10
kochanus_niepospolitus:
a) dobrze
b) dobrze
c) dobrze
d) dobrze
e) a ile to jest 2−3 ? To jeszcze nie jest koniec
f) jeżeli masz √18 i √8 to z całą pewnością jest ŹLE
g) dobrze
6 sty 20:14
Blanka: A dlaczego f) źle?
6 sty 20:15
kochanus_niepospolitus:
po chwili zastanowienia −−− też się zastanawiam dlaczego tak napisałem.
Oczywiście jest dobrze
6 sty 20:17
Blanka: No bo zbiłam to w jeden pierwiastek a w obu przypadkach jest to √72, czyli dobrze tak?
6 sty 20:18
Blanka: A pomógł byś mi w jeszcze jednym zadaniu?
6 sty 20:20
kochanus_niepospolitus:
tak dobrze masz ... ale w tym (e) jeszcze rozpisz dalej
i taka rada −−− raczej używaj ułamków prostych, a nie zapisuj liczby po przecinku (to ułatwi Ci
życie).
6 sty 20:22
5-latek: Witaj po długiej przerwie
6 sty 20:24
kochanus_niepospolitus:
a witam witam ... trochę czasu minęło −−− zapomniałem jaki login miałem

I musiałem poszperać w archiwalnych wiadomościach i przypadkiem trafiłem, jak to się
zastanawialiście kto kryje się pod jakimś tam nickiem
6 sty 20:25
Blanka: Mam jeszcze takie zadanie:
Oblicz wyrażenie a2 − 2a, jeżeli a= 12 − 12 : (434 − 34)
Wynik mam taki −3964 ale wydaje mi się że jest zły
6 sty 20:31
kochanus_niepospolitus:
najpierw pokaż jak liczyłaś 'a'
6 sty 20:36
kochanus_niepospolitus:
dobrze Ci wyszło
6 sty 20:37
Blanka: Na pewno dobrze?
6 sty 20:38
kochanus_niepospolitus:
tak ... na pewno
6 sty 20:39
kochanus_niepospolitus:
| | 3 | | 6 | | 48 | |
−2a = −2* |
| = − |
| = − |
| |
| | 8 | | 8 | | 64 | |
6 sty 20:40
Blanka: Dzięki Ci wielkie, mam jeszcze kilka zadań ale nie wiem czy by Ci się chciało sprawdzić i
pomóc
6 sty 20:42
kochanus_niepospolitus:
pisz ... jak nie jak to z pewnością ktoś inny spojrzy czy dobrze rozwiązałaś
6 sty 20:43
Blanka: Liczbę 0,(37) oraz 2,(13) zapisz w postaci ułamka.
Wyszło mi tak: 3799 i 21199
6 sty 20:46
kochanus_niepospolitus:
dobrze i dobrze
6 sty 20:48
Blanka: Serio, aż nie mogę w to uwierzyć
6 sty 20:49
Blanka: Takie mam kolejne zadanie
Oblicz sumę liczb 0,9 i 0,(5) i przedstaw w postaci ułamka niewłaściwego.
Odpowiedź mam taką: 13190
6 sty 20:51
kochanus_niepospolitus:
jest dobrze
| | 1 | |
taka uwaga ... ułamki pisz korzystając z litery U ( |
| ), a nie u ( 12 ) ... wtedy o |
| | 2 | |
wiele łatwiej zobaczyć co tam za liczby są
6 sty 20:55
Blanka: Ok dzięki za podpowiedź
6 sty 20:56
Blanka: Mam jeszcze takie zadanie i nie wiem jak je zrobić, kompletnie nic....
| | 1 | |
Liczbę 2 |
| przedstaw w postaci pierwiastka kwadratowego i sześciennego. |
| | 5 | |
6 sty 20:57
kochanus_niepospolitus:
krok 1: zamień na ułamek niewłaściwy
krok 2: 5 = √25 ... więc przedstawienie liczby 5 w postaci pierwiastka kwadratowego to będzie
zapisanie w postaci √25
krok 3: analogicznie postąp z otrzymanym ułamkiem
krok 4: analogicznie dla pierwiastka szcześćiennego
6 sty 20:59
Blanka: | | 11√25 | | 113√125 | |
CZY to będzie |
| i |
| |
| | 25 | | 125 | |
6 sty 21:04
Blanka:
6 sty 21:12
kochanus_niepospolitus:
nie nie nie
| | 2 | |
np. |
| przestawiam w postaci pierwiastka kwadratowego: |
| | 5 | |
| 2 | |
| = √4/25 i tyle ... masz zrobić odwrotną rzecz do tej którą zwykle robisz |
| 5 | |
6 sty 21:14
Blanka: | | 121 | | 1331 | |
Czyli √ |
| i 3√ |
| |
| | 25 | | 125 | |
6 sty 21:22
kochanus_niepospolitus:
dokładnie tak
6 sty 21:23
kochanus_niepospolitus:
| | 11 | | 1 | |
i to jest ułamek |
| czyli 2 |
| przedstawiona w postaci ułamka kwadratowego i |
| | 5 | | 5 | |
szcześciennego
6 sty 21:23
kochanus_niepospolitus:
nie ułamka tylko pierwiastka <−−− oczywiście
6 sty 21:24
Blanka: DZIĘKUJĘ BARDZO ZA OKAZANĄ MI POMOC
6 sty 21:26
kochanus_niepospolitus:
nie ma sprawy
O ile ktoś nie przychodzi tutaj błagać o gotowca 'na już' to nie widzę powodu by nie pomagać (w
końcu od tego jest to forum)
6 sty 21:31