pomocy
pawel: W ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz podstawy ma dlugosc 6 a krawedz boczna tworzy z
krawedzia podstawy kat 30 stopni. Oblicz pole całkowite.
Proszę o łatwe rozwiązanie
6 sty 19:56
6 sty 20:40
cosinusx:
6 sty 20:42
cosinusx:

a=6
h
√3=3
h=
√3
P
t−pole trójkąta
P
t=ah/2=3
√3
P
b−pole pow. bocznej
P
b=4*P
t=12
√3
P
p−pole podstawy
P
p=a
2=36
P
c−pole całkowite
P
c=P
p+P
b=36+12
√3
6 sty 20:51
Eta:
No i masz "łatwe" .... czyt.
gotowiec
6 sty 20:58
Bogdan:

Jak gotowiec, to gotowiec (i z porządnym rysunkiem)
| | √3 | |
H = 3√2*tg30o = 3√2* |
| = √6, h = √9 + 6 = √15 |
| | 3 | |
Pole całkowite P = 4*3h + 6
2 = 12
√15 + 36
6 sty 23:41
Eta:
7 sty 00:46
cosinusx: Bogdan, w treści zadania jest podane, że kąt między KRAWĘDZIĄ PODSTAWY a krawędzią boczną
wynosi 30st. Natomiast kąt opisany przez Ciebie na rysunku jako 30st, to kąt między
PŁASZCZYZNĄ PODSTAWY a krawędzią boczną
7 sty 13:04
Bogdan:

Dziękuję za wskazanie nieścisłości. Poprawiam (zadanie jest więc prostsze):
| | 1 | |
h = 3*tg30o = 3* |
| = √3, pole całkowite P = 62 + 4*3*√3 = 36 + 12√3, |
| | √3 | |
gdzie h − wysokość ściany bocznej.
7 sty 19:38